Foto: Kent Henriksen

Unge spiller blir tvunget til å velge mellom klubb og landslag

Innebandyavisens ekspert Petter Alexandersen raser etter at Norges Bandyforbund tvinger unge spillere til å velge mellom klubblag og landslag.


"For kort tid siden slaktet jeg reiseopplegget til Norges Bandyforbund når det var bestilt tur til U19 VM-kvalifiseringen for herrer og VM-kvalifiseringen for damer med avreise på søndag på tross av at det spilles G17 NM, eliteseriekamper og SSL-kamper de to aktuelle helgene. Alle andre nasjoner reiser mandag grunnet dette og det har vært helt vanlig at de norske landslagene reiser til kvalifiseringer en dag før det hele starter og ikke to.  

Med avreise søndag settes enkelte spillere i en ekstremt vanskelig situasjon. Utfordringene som oppstått gjelder først og fremst to lag, der det tidlig løste seg for Gjelleråsen som har to kamper her på Østlandet som begge har blitt flyttet etter hjemmel i regelverket som sier følgende. “§ 11 Punkt 3  Utsettelse av kamper. Utsettelse av kamp skal skje dersom en eller flere spillere på laget er tatt ut og deltar på representasjonslag i innebandy (kretslag eller landslag)”.

For Tunet sin del er situasjonen annerledes da laget har en dobbeltkamp i Nord-Norge mot Harstad og Narvik, og spillere som skal delta i G17 NM. Flytting av kampene var ikke mulig da det ikke finnes en ledig helg på et senere tidspunkt til å få gjennomført de og man da ville da endt opp med en eliteserie som ikke ferdigspilles og blir avgjort på gjennomsnittspoeng. Klubben har forsøkt å løse dette i lengre tid uten å lykkes og i dag kom beskjeden fra presidenten i NBF om at de fire spillerne i Tunet må velge mellom enten eliteseriespill eller NM-spill, eller landslag. Kampreglementet gjelder tydelig ikke i Tunets tilfelle så kampene kan ikke flyttes og de vil eventuelt tape 0-5 og bøtelegges. Det er heller ikke aktuelt fra NBF sin side å legge til rette ved å la spillerne reise etter resten av landslaget dagen derpå. 

Jeg vet at problemet var oppe på seksjonsstyret siste møte. Styret forespurte seg med serieadministrasjonen om hvordan dette kan løses på best mulig måte. Seksjonsstyret fattet på bakgrunn av det et vedtak om at guttene skal få reise mandag så de slipper å ta valget mellom klubblag og landslag. Forholdene skal legges til rette så ikke guttene blir skadelidende i denne saken.  

Det er for meg helt utrolig at unge spillere skal straffes og settes i en ekstremt vanskelig situasjon grunnet en person sin elendige planlegging og bestilling av reiser. Reisebestillinger fra NBF og landslagskoordinator har vært omdiskutert i x-antall år, og bare det siste halve året har det vært noe kritikkverdig med alle reiser som er bestilt. Dette er på ny en tabbe fra NBF og de må da ta konsekvensene av det. Dessverre er det som vanlig ingen vilje hos de ansvarlige til å endre seg og se på gode løsninger. For drøyt tre uker siden svarte landslagskoordinator på mail at "landslaget skal reise samlet ned til mesterskapet og vi kan ikke endre på reisetidspunktet". Tre uker er mer enn god nok tid til å endre ting viss ønsker det, og dette er en sak der man enkelt kunne funnet en god løsning for alle vis begge partner ønsket det."