Kim Nilsson har blitt kåret til verdens beste spiller to ganger, og har vunnet det meste som går an å vinne. Kan han vinne SM-gull med moderklubben på lørdag? Foto: Peter Bohlin

De fleste trodde nok han hadde mistet fornuften

Våren 2016 ble 28 år gamle Kim Nilsson snakkisen, ikke bare i Sverige men kanskje i hele innebandyverden. Hadde superstjernen som ble kåret til verdens beste bare to år tidligere mistet det helt?


Nilsson hadde startet karrieren i Färjestaden, vært med og tatt opp klubben til SSL, for å så fortsette karrieren i AIK med SM-gull, Champions Cup-gull og ikke minst VM-gull med Sverige. Han ble lånt ut et par sesonger til Grasshoppers i Sveits, og selvfølgelig ble det gull der før han skulle reise hjem til AIK våren 2016. Men den gang ei. Kalmarsund bladde ifølge rapporter opp 1,4 millioner svenske kroner for den høyreiste vingen og slo overgangrekord med god margin. 

Spørsmålene var mange, hvorfor skulle en av verdens absolutt beste spillere gå til en klubb på nest øverste nivå og sin beste alder? Svaret var enkelt, 28-åringen og hans familie lengtet hjem, og en av hans drømmer var å ta klubben sin opp på øverste nivå, og til og med kanskje vinne et SM-gull. Färjestaden hadde i 2011 slått seg sammen med Calmare Lindsdal 98 og satset nå hardt på alle hold. 

Det ville seg ikke på første forsøk, for der ble Markus Lindgjerdet og Örebro for sterke. På andre forsøk lyktes det, da William Larsson både utlignet og sendte Kalmarsund opp i SSL, mot Samiel Fsehas Salem. Larsson var senere på visitt i Greåker og ble en publikumsyndling også i Norge. 

Kevin Björkström, Kevin Haglund og Kim Nilsson var svært involverte da Kalmarsund tok seg til finale i går, kan trioen senke storfavoritt Falun på lørdag? Foto: Peter Bohlin

Vel oppe i SSL har Kalmarsund gått fra klarhet til klarhet, og etter en andreplass på tabellen og sluttspill sist sesong, har man nå tatt seg hele veien til finale, etter å ha slått ut Helsingborg og deretter Växjö, i to veldig spennende kampseier. Tre av seks kamper i den første mot Helsingborg endte med spillerforlengelse, som Kalmarsund vant samtlige og totalt vant de 4-2 i kamper. Så var det en legendarisk kampserie mot Växjö over syv kamper, der Kalmarsund i kamp syv lå under hele kampen, før de først utlignet med 36 sekunder igjen på klokken, og deretter kunne Kevin Haglund avgjøre i spilleforlengelse og sende klubben til sin første SM-final. Der venter storfavorittene Falun, et Falun som vist muskler i seriespillet og slått ut Mullsjö og Storvreta med 4-1 kamper i sine sluttspillkamper. 

34-åringen kan nå oppfylle en av de der drømmene man hadde i 2016, da Kalmarsund slo på stortromma og kontrakten ble underskrevet, og de aller fleste bare sto og måpte, og lurte på om Nilsson hadde mistet all fornuft. I desember ble det VM-gull og scoring i finalen, blir det SM-gull på lørdag?

Kalmarsunds damelag har også hatt stor suksess denne sesongen, og vant samtlige kamper i allsvenskan og i kvalifiseringen til SSL, og spiller neste sesong i verdens beste liga, med tre norske spillere i troppen.