Siste
Bilder fra spillerkarrieren til Karen Farnes som er en av Norges mest meriterte spillere gjennom tidene. Bilder fra våre egne arkiv og med tillatelse fra NBF og IFF. Foto: diverse

Legenden gir seg som innebandy-spiller

Fredag kveld la Karen Farnes ut på sosiale medier at hun velger å legge kølla på hylla.


En fantastisk karriere er over for Norges mestspillende landslagsspiller gjennom tidene på kvinnesiden. På en enormt imponerende CV finner vi 83 landskamper, seks VM, SM-gull med IKSU, seriegull i SSL, Champions Cup-gull, NM-gull, Kongepokal, eliteseriegull, Supercup-gull i Sveits, diverse andre medaljer, 256 SSL kamper, 46 sluttspillskamper i SM og 73 målpoeng på landslaget.

Karrieren startet i Trondheims-laget Freidig som gjorde gode resultat først på junior-siden før de tok seg hele veien til eliteserien. Foto: NBF

Karen Farnes startet karrieren for Trondheimsklubben Fredig der pappa Knut-Aril trente opp en meget god generasjon med jenter født i 1989 og 1990. Allerede i sitt første Norgesmesterskap i 2005 gjorde laget seg bemerket da de med Karen som kaptein tok seg hele veien til NM-finalen i pikeklassen som det het på den tid. I 2007 skulle det bli nok en NM-finale for trønderjenta. Denne gangen i junior-klassen for kvinner. Samme sesong var Farnes en stor bidragsyter til at Freidig rykket opp i eliteserien for kvinner. I debutsesongen i eliteserien i 2007/08 ble det 12 poeng (6+6) for barndomsklubben.

Karrieren fortsatte i storklubben Holmlia der det ble NM-gull på seniornivå. Foto: NBF

Sommeren 2008 flyttet Karen til Oslo og regjerende norgesmester Holmlia ble neste stoppested. I første sesong på østlandet ble det en tredjeplass i serien åtte poeng (4+4) og i sin første NM-finale som senior blir det et nytt sølv. Hun fikk også kjenne på topp internasjonalt klubbnivå for første gang da Holmlia spilte europacup, og motstandere var sveitsiske Dietlikon, tsjekkiske Dekanka Tigers, danske Outlaws og finske Classic. 

Sesongen 09/10 ble det ny medalje i seriespillet. Det første NM-gullet skulle vente på seg, men sesongen derpå i 10/11 skulle gullene endelig komme da Holmlia vant både serien og NM etter en solid 4-1 seier mot Grei/Målløs i NM-finalen. I finalen sørget Karen for 2-0 scoringa. Noen måneder senere gikk veien videre til SSL og topplaget IKSU.

Det ble både SM-gull og gull i Champions Cup med IKSU. Foto: IFF

I sin første SSL sesong i 2011/12 ble Karen først seriemester med IKSU, før de også tok hjem det største man kan vinne på klubbnivå da de vant SM-finalen i Malmö Arena. Året derpå ble hun Champions Cup-mester etter å ha slått finske Classic i finalen. 

Før 2013/2014 sesongen tok hun veien fra Umeå til Visby på Gotland og Endre. I Endre ble det totalt syv sesonger. Sesongen 2019/20 var hun en tur i Sveits, men i sin første offisielle kamp for Piranha Chur i den sveitsiske supercupfinalen ryker korsbåndet. Piranha vant kampen så Karen står bokført med en offisiell kamp og en tittel også i Sveits.  
I Endre løsnet det virkelig for Karen Farnes og hun fikk vist hvor god spiller hun var. Foto: Kent Henriksen

Etter å ha kommet tilbake fra Sveits og tatt et siste år i Endre skulle FBC Kalmarsund bli siste stopp i karrieren. I den første sesongen i 2021/22 blir hun seriemester etter 20 seiere av 20 mulige i Allsvenskan Södra, før de i fullbyrdet den perfekte sesong med opprykk til SSL etter fire seiere på like mange kamper i kvalifiseringen. Karrieren ble så avsluttet etter to sesonger i SSL med Kalmar-klubben. Karrierens siste kamp skulle bli spesiell på sin måte. Kalmarsund reiste til Umeå der alt startet for Farnes i SSL, med den tredje kvartfinalen i sluttspillet mot det som tidligere var IKSU. Team Thorengruppen har vunnet samtlige serie og cupkamper etter full tid så langt i sesongen. Kalmarsund gjør en fantastisk kamp og ødelegger Thorengruppen sin perfekte sesong når de tar kvartfinalen til sudden death etter 5-5 til full tid, men dessverre for Kalmarsund sender Umeå-laget laget på en tidlig sommerferie etter seier i kvartfinalen.

Det ble en sesong i Allsvenskan og to i SSL med Kalmarsund. Foto: Kent Henriksen

Landslagskarrieren

Landslagskarrieren startet med U19-VM i Naunhof i Tyskland i 2006. Fem kamper og to scoringer ble det i VM-debuten. Den første scoringen med flagget på brystet kom mot Slovakia 7. november 2006. 6. februar i 2009 skulle debuten på A-landslaget komme, og den første scoringen kom i debutkampen mot Latvia da Karen sender Norge i ledelsen 2-1. Sitt første verdensmesterskap spiller hun samme år når hun blir tatt ut i VM troppen til Västerås der Norge ender på en syvende plass.

Landslagseventyret fortsatte med VM 2011 i St. Gallen Sveits der Norge tok en sterk 5. plass. I VM 2013 i Brno/Ostrava gjør Norge en fantastisk kvartfinale mot Finland som de tilslutt taper 2-5. Karen reduserer til 2-3 i det oppgjøret, og Norge ender på en 6.plass i VM.

Karen Farnes jubler for scoring i VM i Uppsala. Foto: Kent Henriksen

Blir kaptein

I 2015 blir Karen utnevnt som kaptein for det norske landslaget. Hun leder Norge gjennom er rekke turnerings- og privatkamper i tillegg til verdensmesterskapene i Tampere i Finland 2015, Bratislava i Slovakia 2017, Uppsala 2021 (kneskadet 2019 i Neuchatel) og de fire VM-kvalifiseringene i Nitra i 2015, Madrid i 2017, Gdansk i 2019, (kvalifiseringen i 2021 ble avlyst grunnet pandemien), og Koceni/Valmiera i 2023.

Under VM i 2021 i Uppsala blir Karen 29. november den første kvinnen til å passere 75 landskamper. Under NM-finalene i Kongstenhallen 2023 fikk hun jubileumsklokken som beviset for den prestasjonen av NBF. 

Karen Farnes i sin siste landskamp mot Østerrike i 2023. Foto: Petter Alexandersen

Karrierens siste landskamp spiller hun mot Østerrike den 4. februar 2023. Norge vinner 17-1 og med Karen som kaptein avsluttes landslagskarrieren med å sette kampens siste to scoringer. Fem poeng ble det for øvrig i hennes siste landskamp.

Til sammen ble det seks VM-turneringer (09,11,13,15,17,21) og 83 landskamper.

Fordelt på 38 VM-kamper, 16 VM-kvalifiseringskamper, og 29 privatkamper eller turneringer.

Jubel for scoring i Madrid der Norge kvalifiserte seg for VM 2015. Foto: Kent Henriksen

Poengmessig ble det totalt 72 poeng fordelt på 39 mål og 33 assist på landslaget. I VM-kamper har det blitt 29 poeng fordelt på 18 mål og 11 assist.

I Sverige har det blitt totalt 366 kamper der 256 er kamper i SSL, og 46 er sluttspillskamper i SM.