Mika Kohonen har bestemt seg for å legge opp og har spilt sin siste kamp på toppnivå. Foto: Rune Halvorsen

– Vært en fantastisk ambassadør for vår idrett

Innebandyens største ikon Mika Kohonen har spilt sin siste innebandykamp på toppnivå.


Det var Expressen som i morgentimene kunne avsløre at verdens aller beste innebandyspiller gjennom tidene gir seg. Den 43-årige finnen som har tatt fire VM-gull og like mange SM-gull, og i tillegg blitt kåret til verdens beste spiller og Sveriges beste spiller fem ganger, har måttet gi opp karrieren etter en skade. Kohonen startet karrieren hjemme Jyväskylä og Happee, klubben han tok overgang til så sent som rett før transferdeadline tidligere i måneden. Kohonen som har hyppig har nevnt ordet comeback, måtte til slutt innse at etter over 20 år som innebandyproff var det over. 

Etter suksess i finsk liga bare det over til «söta bror» og Balrog, der han gjorde 107 poeng på 29 kamper i sin rookiesesong, og viste seg frem for alvor. Det ble SM-gull med Balrog og etterhvert gikk ferden videre til Storvreta, der han var en viktig bidragsyter til at klubben fra Uppsala ble sett på som en av verdens beste. Han fikk både skadeproblemer og etterhvert gikk han også ut og fortalte om sin depresjon som holdt han borte fra banen i flere måneder. Karrieren i Storvreta fikk et abrupt slutt, og Kohonen reiste hjem til Finland for spill i SPV. Etterhvert tok Helsingborg kontakt og det ble to sesonger til I SSL der, før han igjen reiste hjemover for spill i moderklubben Happee. I desember 2019 blir Kohonen kjørt med ambulanse til sykehus etter en skade mot AIF i Salibandyliiga, det skulle senere vise seg bli hans siste kamp på toppnivå etter nok en alvorlig skade. 

Da Kohonen ble skadet tok Storvreta etterhvert kontakt, og tilbød klubblegenden en rolle som coach, et tilbud han takket ja til og en rolle han fortsatt er virksom i. 

I ishockey hadde man Wayne Gretzky, en canadier som slo alle rekorder og som var en viktig ambassadør før sporten. I innebandy har man hatt Mika Kohonen. En spiller som har hatt veldig mange likheter med hockeylegenden. De hadde begge «kontor» bak målene, gjorde poeng på løpende bånd, og tok ansvar da det trengtes som best og ikke minst var vinnere. Gretzkys nummer ble fredet over hele ligaen, og der stopper nok dessverre sammenlikningen, selv om Kohonens 29 også kanskje burde vært fredet, for en såpass stor legende er han i innebandymiljøet. 

Mika Kohonen avsluttet med VM-gull for Finland i VM i 2018. Her fra finalen mot Sverige i O2 Arena i Praha. Foto: Rune Halvorsen

I intervjuet i Expressen sier 43-åringen følgende om sin karriere.
– Det har vært en fantastisk reise, og jeg kjenner en stor takknemlighet til alle mine medspillere, motstandere, lagledelser, sponsorer og fans. Alle som har løpt sammen med meg under alle disse årene. Jeg har spilt med hjertet i hele min karriere. Jeg har levd ut guttedrømmen og hatt mitt drømmejobb. Nå får jeg finne ny utfordringer, sier Kohonen. 

Det var langt fra en enkel avgjørelse at gi slipp på innebandykarrieren for legenden. 
– Det er en sorg og et sjokk. Jeg gråt i to timer da jeg ringte mine nære og kjære, sier han videre. 

Vår redaktør har intervjuet Kohonen flere ganger, både for Innebandyavisen og da han jobbet på Innebandymagazinet, og møtt han i mixed zone i flere VM-turneringer, og kan understreke hvor viktig finnen har vært for vår idrett. 
– En stor profil i innebandy gir seg. Selv om kanskje ikke de som vokser opp nå har så god kjennskap til finsk innebandy, så tror jeg de aller fleste har hørt om Mika Kohonen, og mange av dagens spillere har nok løpt rundt på banen og latt som de har vært han. Mika har vunnet store mesterskap og produsert poeng i alle klubber han har vært i, og dessuten vært en fantastisk ambassadør for vår idrett med måten han har taklet både med- og motganger opp gjennom karrieren, der ikke alt bare har vært enkelt. Han har vist både styrke og sårbarhet, og vist at idrettsutøvere ikke alltid bare er superhelter men også mennesker. For oss journalister har det vært fantastisk å bli kjent med Mika som alltid stilt opp på intervjuer med største tålmodighet, selv da han har hatt det litt vondt. I 2018 spilte han sitt 11. VM og det er godt å vite at han fikk avslutte med kanskje det aller beste verdensmesterskapet med både gull og en fantastisk innramming i Praha, sier Kent Henriksen.