Jesper Engström og Sandnes fikk det tøft mot Fredrikstad i siste kamp før jul. Foto: Børge Andreassen

Førjulsdrama i vest da Fredrikstad var best

Det ble som ventet tøft og jevnt, da Sandnes og Fredrikstad barket sammen i Hanahallen i ettermiddag.

Tabellnaboene Sandnes og Fredrikstad møtes i det som er ventet til å bli en tett og jevn affære i Hanahallen. Premissene for oppgjøret gjør at det er duket for tøffe dueller da vinneren posisjonerer seg godt til å bli «best of the rest» bak de fire suverene topplagene, samtidig øke sannsynligheten for NM-sluttspill.

Sandnes åpner kampen med høyt press og tempo. Allerede før minuttet har gått har hjemmelaget hatt tre avslutninger. Sandnes fortsetter å komme til avslutninger, men det er Fredrikstad som åpner målprotokollen i det åttende minuttet når Stian Setterberg vinner ballen høyt i banen og nærmest trikser ballen i mål. Fredrikstad løfter seg og er farlig frempå ved et par anledninger før de øker ledelsen ved Stein Morten Johansen etter pass fra Aksel Jæger med bare to minutter igjen av første periode. Sandnes får muligheten til å hente innpå Fredrikstad i overtall siste minuttet. I overtallet finner Jesper Engström Victor Schedin, og sistnevnte gjør til og med 2-2 med bare fire sekunder igjen på klokken.

Andre periode åpner som den første. Schedin fyrer av etter tre sekunder og Sandnes opprettholder presset. Sandnes får overlistet Nicholay Halvorsen og tar ledelsen 3-2 før minuttet har gått. Daniel Svendsen er farlig frempå etter tre minutter, og det er tydelig at Fredrikstad ikke har reist over fjellet for å ikke gjøre sitt ypperste for å hente poeng hjem til jul. Fredrikstad tørster etter utligning, og etter tolv minutter får laget mulighet i overall. Ett Jæger-skudd og det står likt. Sandnes fester igjen grep om kampen med 4-3 like etter, før duoen Johansen og Aksel Jæger igjen er frempå, denne gang i spill seks mot fem i avventende utvisning mot hjemmelaget. Andre periode preges av utvisninger og høy temperatur, og det går tidvis en kule varmt på Fredrikstad-benken. Begge lag har store sjanser, men andre periode ebber ut i 4-4.

Sandnes åpner den tredje perioden som de to første, men uten å overliste Halvorsen. Like før fem minutter ut i perioden er det stor dramatikk. Sandnes kommer til avslutning helt åpent i slottet, men Halvorsen står imot og Fredrikstad kontrer inn sitt femte. Halvorsen er virkelig varm nå og leverer redning etter redning, og etter åtte minutter er det som et julemirakel når han hindrer Engström i å utligne. Halvveis ut i perioden får endelig Svendsen ballen i nota. Igjen lever oppgjøret mellom Sandnes og Fredrikstad sitt eget liv, og på et merkverdig vis lurer ballen seg millimeter over mållinja og stillingen er nå 5-6. Skal Sandnes klare å snu kampen nok en gang? Svendsen vil det annerledes og øker ledelsen, og når Sandnes får en tominutter med bare åtte minutter igjen er bordet dekket for julefest for Fredrikstad. Et noe passivt overtall leder ikke til noe. Kaptein Pelle Olsson tar tak for hjemmelaget og finner Andreas Pedersen, og Sandnes er bare målet bak med drøye fem minutter igjen. Sandnes tar timeout, men det er Fredrikstad som kommer til skudd. Når kompanikaptein Setterberg er kald og rolig på avtrekkeren i det 17. minutt ser det virkelig ut som Erik Hærens fotsoldater skal marsjere inn til seier. Sandnes gjør det riktignok spennende med en sen redusering, men resultatet står seg 7-8. «Årets deiligste seier» høres fra Fredrikstad-benken. Banens beste Halvorsen kan fortelle at seieren mot Sandnes er spesielt viktig med tanke på NM-sluttspill og kan med god samvittighet sette seg på flyet hjem. KAMPFAKTA