Faluns Malte Lundmark i kamp med Storvreta tidligere i sesongen. Kan supertalentet ødelegge for Uppsala-klubben i dagens finale? Foto: Peter Bohlin

Sveriges giganter barker sammen i kampen om gull

I dag spiller Falun og Storvreta finale i det svenske sluttspillet. De to gigantene har vunnet samtlige SM-gull siden AIK vant i 2009.


Det er liten tvil om at det er to giganter i svensk innebandy som barker sammen i Gavlehovshallen i ettermiddag. Siden finalen i 2010 har enten Storvreta eller Falun vunnet, og totalt har Storvreta vunnet seks ganger mot Faluns fem gull. 

Det er Falun som er regjerende mestere, da de vant grunnserien i SSL og ble tildelt gullet av det svenske forbundet da man måtte avkorte sesongen grunnet korona-pandemien i 2020. Sesongen før det ble Storvreta den mestvinnende klubben i svensk historie da de tok sitt sjette gull, et mer enn klassiske Lockeruds fem SM-gull. 

Dagens finale har vært preget av korona-pandemien og begge klubber har hatt smitte i sine tropper. Falun vant sin semifinale på walk over mot overraskelselaget Kalmarsund (Falun ledet 3-1 i kamper), samtidig som Storvreta slo ut Daniel Gidskes Mullsjö med 4-2 i kamper. 

Rasmus Enström og Falun har slitt med smitte i troppen i sluttspillet. Foto: Peter Bohlin

Med profiler som Alexander Galante Carlström, supertalentet Malte Lundmark og Emil Johansson er Falun langt fra noen stor underdog, men etter sykdomsutbrudd under semifinalene er det Storvreta som er favoritter. En brennhet Albin Sjögren har banket inn mål på bestilling, og med stortalentene Filip Eriksson og Hampus Ahren høyt oppe i poengstatistikken, er det mange å følge med på i Uppsala-klubben. Veteranene Tobias Gustafsson og Robin Nilsberth har også gjort det bra i sluttspillet. 

En annen stor grunn til at Storvreta får tåle favoritter er at landslagsmålvakten Johan Rehn mister finalen etter å vært smittet av covid-19. Emil Lilja erstatter Falun-stjernen i målet, Lilja har ikke vært spilt noe i sluttspillet. 

To legender i svensk innebandy har også meldt at de gir seg etter sesongen. Henrik Stenberg som avgjorde for Storvreta i semifinalen, og Mattias Samuelsson har bestemt seg for å legge kølla på hyllen etter finalen og spiller sin siste kamp i Gavlehovshallen. Begge har vært viktige landslagsspillere og bærebjelker i det svenske landslaget i en årrekke. 

SM-finalen kan du følge her, den vises også på SVT (lineær TV) og streames på SSL.se (krever abonnement), med kampstart klokken 15.15.