Foto: Petter Alexandersen

Et nytt verdensmesterskap startet i dag

Samtidig som U19-VM går inn i sin avgjørende fase startet et nytt verdensmesterskap i Lahti lørdag morgen, i det nye formatet tre mot tre.


Mens U19-VM har pågått siden onsdag, så startet også et helt nytt verdensmesterskap her i Lahti lørdag morgen. Tre mot tre er det nye formatet til det internasjonale forbundet. 

Regler: 

Åtte utespillere og to keepere er maks per lag. Banen er 22x11 meter og det spilles 2x10 minutter med tominutters pause. Reglene er og noe annerledes enn det vi er vant med. Ingen time-outer og klokka stoppes kun ved scoring, straffe eller utvisning. Går ballen over vantet setter målvaktene i gang spillet med en ny ball i fra et ballnett som henger bak mål. Kun en dommer og målvaktene kan også score. Straffer skjer med et skudd fra et straffepunkt. 

Harstads spillende trener Ivo Balodis er på plass for Latvias landslag i tre mot tre. Foto: Petter Alexandersen
Det ble tidlig klart at det var uvant for målvaktene og hente en ball i et nett hengende bak mål, men regelen om at de kan score hadde alle fått med seg. Det ble tidlig flere utkast i håp om scoring.

På kvinnesiden stiller det 14 lag fra 13 nasjoner der Finland stiller med to lag, mens det på herresiden er hele 30 lag fra 21 nasjoner. Finland stiller med hele tre lag i mesterskapet. Maks antallet for lag i VM vil være 48 og fram til jentene klarer å stille med 24 vil herrenes VM bestå av flere.

Hver gang ballen går ut av spill starter spillet igjen med at keeperen henter en ball i posen som henger på målet. Foto: Petter Alexandersen

Norge er ikke med i den første utgaven, men det er noen eksotiske innslag vi ikke er vant til å se i vanlige verdensmesterskap. På herresiden har vi nasjoner som Burkina Faso, Elfenbenkysten, Island, Spania og Ukraina. På kvinnesiden har vi nasjoner som India, Island, Ukraina og Nederland.

Først ut i VM lørdag morgen var blant annet oppgjøret mellom Elfenbenkysten og Latvia der sistnevnte vant 33-1. Sverige slo Frankrike 27-4. I kvinneklassen vant Sverige 13-0 mot Polen og Finland sitt førstelag slo Slovakia 17-0. 

Vår ekspert på plass mener tre mot tre VM er vanvittig kult, og her må Norge stille lag i neste mesterskap. 

Bildeserie

Les mer om:

VM 2024 3vs3