Måns Löfgrens «Tre decennier i innebandyns tjänst - I did it my way» er et godt julegavetips. Foto: Sky Blue Media

– Et unikt innblikk i dommergjerningen

BOKANMELDELSE: Det er ikke så ofte vi får muligheten å anmelde bøker som omhandler innebandy. Måns Löfgrens «Tre decennier i innebandyns tjänst - I did it my way», er et gledelig unntak.


Måns Löfgren har dømt innebandy i tre tiår og begynte etterhvert å skrive ned sine opplevelser på feriestedet i Spania, det har utviklet seg til å bli en bok der du får et unikt innblikk i en toppdommers hverdag og kan lære deg triksene som gjør deg til en god kampleder.

Löfgren skriver i innledningen at boken et tenkt som en plattform for dommere, der tipsene er mange for en dommer som dømt rundt tre sesonger, og som ønsker å bli bedre. Eller som den rutinerte dommeren som trenger en god latter, eller hvis du ikke er noen av delene uten bare ønsker litt underholdning. Spillere og ledere har garantert også nytte av å sette seg inn i hverdagen til en innebandydommer.

Foto: Sky Blue Media

Boken er i hovedsak skrevet på sommertid 2003 til 2009, i varmen i Spania på et ordinær ruteblokk med blekkpen, skriver Löfgren i sin innledning. I 2019 ble noteringene ført inn digitalt og i 2020 kom altså boken som skal hjelpe dommere å bli gode kampledere.

Boken er til tider kanskje litt repetativ, men som fagbok er den utmerket, med gode detaljer om alt fra forberedelser, regelkunskap, mentale forberedelser og hvordan man bør trene, for å nevne noe. Det er massevis av lure triks, for å kunne ta skrittet fra dommer til kampleder. 

Foto: Leif Lundvall

Löfgren er brutalt ærlig i mye av det han skriver, og det gir fortroende for det som har blitt plitet ned med penn og papir gjennom årene. Det har ikke bare vært en dans på roser for dommerveteranen, og de mange nedturene er nøye dokumenterte. For å være dommer er til tider svært krevende, og dårlige tilbakemeldinger eller skandaler gjør noe med alle og enhver. Det er også oppturer på veien mot toppen, og du får som sagt et unikt innblikk i det som skjedd Löfgren og hans dommermakkere under 30 år. 

Segmenter som kampflyt, spillerkommunikasjon og mye annet er garantert lærerikt for både en fersk og en middels fersk dommer, som ønsker seg oppover på karrierestigen. Det er et interessant innblikk i kampleding på aller høyeste klubbnivå for den som leser.

Foto: Ola Dyrhill

De 96 sidene går relativt fort å lese igjennom, og for en spirende dommer kan det fort være greit å lese denne boken med jevne mellomrom, for her er det mye snadder for enhver med interesse av regler og dommergjerningen.

Som Löfgren skriver «Det er mine samlede inntrykk som innebandydommer gjennom 30 år, og er du i starten av din dommerkarriere - ta snarveien via boken». Garantert et godt julegavetips til de fleste som er genuint interesserte i innebandy, og spesielt unge dommerspirer som tidligere nevnt.

TERNINGSKAST: 5

Forlag: Sky Blue Media
Forfatter: Måns Löfgren
Tittel: Tre decennier i innebandyns tjänst - I did it my way
Ordinær pris: 199,-

Les mer om:

Måns Löfgren SSL Bok