Siste
Foto: Kent Henriksen

–⁠ Det finnes gode og enkle løsninger

Nok en gang stormer det rundt landslagene like før VM. Vår ekspert Petter Alexandersen skisserer opp noen gode og enkle løsninger på det som blitt gjentakende utfordringer.


  BAKGRUNN

  • Det er full runde i flere nasjoner selv om det er IFF-helg, der landslagene samles eller spiller kamper. Topp fire-nasjonene har under flere sesonger kjørt sitt eget løp, som skaper problemer for mange andre mindre nasjoner, som bland annet Norge. 
  • Flere klubber i Sverige vil nekte norske spillere å møte på helgens landslagssamlinger, noe IFF krever, men de norske spillerne ble ikke tatt ut innenfor fristen som er satt, og dermed vil klubbene nekte deltakelse.  
  • Flere spillere blir nektet landslagsspill etter manglende eller ikke godkjente beep-tester. 
Det har vært et gjentagende problem i mange år topp fire-nasjonene og spesielt det svenske forbundet gir totalt blanke de mindre nasjonene når de setter opp fulle runder i SSL og Allsvenskan når det er IFF-helger. Dette var et problem for hvert kjønn annethvert år, men har nå blitt det vært år. De som har VM i desember får problemet i november, de som har VM året derpå får det i oktober i tillegg til at SM-finalen også legges på en IFF-helg. Det var satt opp to kamper i SSL for kvinnene i oktober, men de ble reddet av at vi ikke hadde ny landslagssjef på plass. 

Warberg sin trener var ute i Expressen mandag og brukte ordene "pisser på de mindre nasjonene", tydelig oppgitt over at det svenske forbundet ikke vil flytte kamper. Daniel Gustavsson som er tävlingschef på Svenske Innebandyforbundet svarte følgende rundt flytting av kamper. “Vi fra forbundets side kan ikke flytte én kamp, da må man flytte hele omgangen til en ukerunde. Da må man veie inn kostnadsaspektet å flytte hele runden, og da har vi valgt å beholde det som det er.”
Når dette er innstillinga til å flytte en kamp tett på VM, kan vi bare drømme om at de kommer flytte to kamper for jentene neste sesong og en for gutta når det ikke er VM.  Så her må vi selv se på løsninger som er fordel oss og som skaper forutsigbarhet og ro i rekkene. 
Hodebry for landslagssjef Dennis Ericsson-Friej før helgens samling. Foto: Kent Henriksen

Det finnes flere gode og enkle løsninger 

1. Vi gir spillerne i SSL, Allsvenskan, Sveits og så videre fri og ser på det som en gylden mulighet å teste de nest beste i tilfelle skader eller sykdom. Det er og en ypperlig mulighet til å tyvstarte mot neste VM med å få sett på de beste her hjemme.  

2. Vi legger opp vårt opplegg for det kjønnet som har VM og gjør som topp fire gjør. Det vil si at har man VM får man en samling i august i stedet for i november. (Svenskene hadde samling 1-4 august i år)

3. Vi setter opp vårt serieoppsett og følger topp fire-nasjonene og ikke IFF. Da får vi like mange samlinger som nå, men vi følger ikke IFF sine helger.  Betydelig mer knotete med tanke på serieoppsett, årsplan og at begge kjønn ikke har samlinger likt til enhver tid, men muligheten finnes er man løsningsorientert og tidlig ute. Klarer topp fire så klarer vi og. 

4. Vi dropper den samlinga som er i oktober/november helt da den er rett etter 6-nasjoners og rett før VM-samling for de landslag som har VM. For laget som har VM et år senere kommer oktober tett på september og november-samling.

Løsninga med å prøve å tvinge IFF til endringer hos svenskene er prøvd i mange år og vi må bare innse det ikke hjelper. Vi klarer fint å finne en god løsning som skaper ro for sjefer, spillere og klubber samtidlig som vi legger trykk på IFF.

Foto: Kent HenriksenBeep-testen hindrer uttak av to SSL-spillere og en her hjemme. At det skal være krav på et landslag er jeg helt enig i. Kvalitetskontroll fra sjefer, koordinator og de over han må å være der. Hvor beep-kravet skal ligge er en annen diskusjon.  Testene burde gjøres i klubb og sendes inn istedet for å kaste bort tid på samlinger. Jeg stusser og på et par andre ting. Hvorfor kan vi ikke godta VO2 max, Cooper eller jojo test som svenskene gjør? det finnes skjemaer som viser hva resultatet tilsvarer i beep. Klubbene trener og tester forskjellig og vi har ganske mange i idretten som sliter med beinhinner der start og stopp på en beep test er en solid belastning. Hvorfor kan de ikke få løpe cooper-testen i stedet og hvor mye sier beep testen alene om hvor bra trent en spiller er? Kravet på beep som dukket opp på landslagene for noen år siden er slik jeg har forstått det satt av Olympiatoppen, hvor mye innsikt har de i vår idrett når de satte kravet?  

At landslagsskoordinator ikke stoler på innsendte resultater skyldes nok at en klubb for en del år tilbake jukset med de innsendte resultatene, så jeg kan på en måte se den, men det går fint at få til en enkel løsning. Å filme beep-testen er neppe et problem for noen. Da kan NBF på et par minutter kjapt spole seg igjennom og sjekke at alt er gjort riktig. Det gir og spillere som har hatt en dårlig dag på samling, vært syke tett innpå eller bare vil trene for å forbedre seg flere muligheter, så det er vinn vinn. Sånn ting praktiseres rundt et par spillere i disse dager gjør at spillere som har vært enormt gode i seriestarten ikke kan taes ut fordi de ikke har løp testen på samling tidlig i september. Det blir totalt skivebom. 

Gode og fine løsninger som er greie for alle finnes. At løse ting nå burde være en enkel sak og samtidig sørge for at alle fire landslag har like regler framover.  Så må vi bare innse at topp fire med sine egen turneringer, Champions cup og kamper i IFF-helger gir blanke i utviklingen av sporten og bare verner om seg selv og sine interesser.