Youtube-kjendisen elsker innebandy


Hørt om canadieren og innebandyspilleren Brandon Barber? Under VM i Riga var han kanskje ikke den beste spilleren, men han var uten tvil den største kjendisen. 


Du trodde kanskje den største og mest kjente stjernen i VM var Kim Nilsson, Peter Kotilianen, Mika Kohonen eller kanskje Rasmus Enström? Den største av de alle var en 26 år gammel canadier, som begynte å spille innebandy for to år siden. 


Brandon Barber har gjort seg kjent som Pavel Barber i ishockeyverden, med egen Youtube-kanal med drøyt 80,000 abonnenter og 316,000 følgere på Instagram. «Pavel Barber» ble kjent på alvor når han kledde seg ut som en 70 år gammel man, for å senere vise opp sine kunster i street-hockey med en innebandykølle, du kan se klippet nederst i artikkelen. Canadieren livnær seg nå på å reise verden rundt og lære opp barn og ungdommer i kølleteknikk. 

– Rett før VM var jeg på turné i Sverige og lærte ut teknikk i ishockey og innebandy for 1300 ungdommer. Det er jobben min, reise rundt og lære ut kølleteknikk til ishockeyspillere og prøver hele tiden å skyve inn litt innebandy så ofte jeg kan, sier Brandon Barber til Assisten.

Det blir mye reising for canadieren og han må nå ha et team bak seg når han lager videos.
– Videos kan ta alt fra tre dager til flere uker å lage. Før gjorde jeg det meste selv, men det har jeg ikke tid til lengre. Nå leverer jeg bare råmaterialet inn til en fyr som hjelper meg med editeringen. Jeg får også hjelp av min søster, og har fått et bra team bak meg.

Han debuterte for Canada i innebandy i årets VM. Det ble mål direkte i debuten og på tross av at han er et ukjent navn på innebandybanen er han uten tvil den største stjernen i VM. Det fikk journalister og andre erfare når Barber var i nærheten, for ungdommene ville ta selfie med han. 

– Det er ganske morsomt! Det er jo helt klart en del spillere som har mer erfarenhet og er mye bedre enn meg på banen. Men det er jo mange som ser på mine program og følger meg. Nå håper jeg at andre skal inspireres av det og det er veldig morsomt å være i posisjonen til å kunne inspirere barn og ungdommer.


Innebandymagazinets journalist Ludvig Gustavsson fikk plutselig en telefon i hånda av denne ungdommen i intervjuområdet som ville ta bilde sammen med «Pavel Barber». 

Han er akkurat ferdig med sitt første VM, der Canada endte på 10. plass og på plassen bak sin argeste rival USA. Men Barber smiler fra øre til øre allikevel, for han hadde noen fantastiske uker under VM i Riga, med fire scoringer for Canada, og det var en stor opplevelse å spille skikkelig innebandy mot god motstand. 

– Det var helt supert. Jeg kommer jo fra en ishockeybakgrunn, men det var en bratt læringskurve. Det var mye å lære som hvordan man holder kontroll på ballen, hvordan man går inn i dueller, hvordan man skyter, tar ned ballen og posisjonering på banen. Det er litt å lære men bakgrunnen hjelper meg helt klart.

26-åringen satser nå hardt på innebandy og håper å være på plass om to år i Praha. 

– Så klart, jeg kommer spille så mye jeg kan. Jeg har blitt avhengig. Jeg har drevet på med mye idretter og spesielt ishockey men innebandy er absolutt en av mine favoritter nå. Jeg virkelig elsker å spille innebandy, det er derfor jeg vil fortsette og jeg vil holde på enda mer. Jeg hadde aldri brukt tid på det om jeg ikke likte det. Det er virkelig utfordrende og jeg nyter hvert eneste øyeblikk ute på banen. 


Sporten blir større og større i Canada og har et stort potensiale der tror Barber. 

– Absolutt. Jeg var skeptisk når jeg startet for to år siden. Men nå har jeg sett så mange ungdommer prøve innebandy og jeg ser at de elsker det. Det er en lett tilgjengelig sport og på tross av at det er en relativt ukjent sport og få steder å spille, ser man at det finnes en interesse. Første steget er å gjøre det kjent, og det begynner det å bli. Nå gjelder det å sporten til å vokse, få til ligaer og få det til å bli bærekraftig. 

Han bor i Vancouver og vokste opp i Toronto. Som 18-åring sluttet han satsningen på hockey og spilte så høyt som AAA-ligaen som 18-åring. Nå prøver han å få flere tidligere ishockeyspillere å starte med innebandy når de gir seg med hockey. Sporten har fortsatt et litt frynsete rykte bland hardhausene men sakte men sikkert får de opp øyne for sporten. 

– Det er vel litt samme mentalitet fortsatt. Men når de får prøve synes de innebandy er vanskelig og ganske kult. Sen stopper de å snakke når vi eier dem ute på banen, haha. De ser jo også hvor mye det hjelper når de spiller ishockey, så de er positive, så det forandres sakte til det positive. 

Han håper å kunne bruke sin status som Youtube-kjendis til å få sporten å vokse i Nord-Amerika. 

– Jeg håper å kunne være en pioner for sporten i Canada og Nord-Amerika, der jeg håper få flere til å begynne å spille og være med og bidra til at sporten blir større.

(C) All rights reserved - ikke bruk materiale fra innebandyavisen (tidligere Assisten.no) uten skriftlig tillatelse.