Vurdering eliteserien (plass 9-12)


Vi har i vanlig ordning vurdert lagene i herrenes eliteserie foran sesongstarten på torsdag. Her er de fire lagene vi tror vil kjempe om fornyet kontrakt i første hånd, og snuse på sluttspillsplassene.


Her er de fire lagene som vi tror kjemper i bunn og om en plass i sluttspillet under årets sesong. Det finnes et stort potensiale for en svært spennende bunnstrid i årets serie.  


9.
Sandnes
(forrige sesong 9. 4-1-17 114-180 14)

2. sesong, 0 NM-gull
Spillested: Hanahallen Hovedtrener: René Setereng


Spillere inn: Andreas Pedersen (Sunde), Andreas Mikalsen (Lye)
Spillere ut: Bjørn Even Stene (Greåker, Kåre Birkemo (slutter)

Sandnes kom på 9. plass forrige sesong, og har i grunn det samme laget som forrige sesong. Kan helt klart sloss om en plass i sluttspillet på det beste, men nå kommer den vanskelige andresesongen, og det kan fort bli en kamp for å overleve. Klubben jobber for å få inn noen kvalitetsspillere for å styrke stallen på tampen men har ikke hatt hellet med seg så langt.
– Ja, vi hadde håpt å få napp på noen utenlandske spillere. Vi jobber litt med noen konkrete navn så det kan komme noen overraskelser i løpet av noen uker. Vi er på jakt etter to klassespillere fra utlandet som vi ønsker å inn, sier sportsjef Trond Vervik til Assisten.

Vervik meldte selv i vår at han skulle legge opp og satse på å være sportsjef i klubben, men har nå bestemt seg for å fortsette å spille allikevel. Det har også surret rykter om at Thomas Sola skulle gi seg, men det er bare tull forteller Vervik. 

– Thomas Sola kommer å spille for oss og han kommer å være like viktig som alltid. Vi har også fått inn Andreas Pedersen fra Sunde, som aldri har spilt en full sesong i eliteserien. Det får han sjansen til nå og han blir en kjempeforsterkning tror jeg.

Med en sesong i eliteserien i bagasjen er det lettere å vite hva man går til kommende sesong.
– Vi har trent bra og bedre enn vi gjorde ifjor føler at vi er litt mer forberedt. Mange som hadde første sesongen i eliteserien i fjor, og nå vet de hva som venter når serien starter. Vi sa før sommeren at vi ville til sluttspill. Det forandrer vi ikke på, og nå holdt vi plassen ifjor og da blir det kjedelig å ha som mål å holde oss i år også. 


OVERRASKET: Sandnes overrasket flere ganger under den forrige sesongen, blir det mer jubel i år?

TROPP:

Målvakter:
Trond Vervik

Stanley Jensen
Birk Solvåg

Backer:
Yngve Mæland
Søren Villadsen
Thomas Sola
Kåre Birkemo
Marcus Totland
René Setereng
Alexander Pirinen


Sentere:

Johan Lenemark
Rune Svebestad
Per Olsson
Andreas Mikalsen


Løpere:
Christer Vedø
Alexander Ravndal
Andreas Pedersen
Jan Helge Johannessen
Johan Källberg
Niklas Karlsson
Idar Lyngås
Alexander Skoland

Ole Magnus Stangeland
Mikal Tønnessen

Nøkkelspillere: Thomas Sola, Per Olsson, Trond Vervik


10. Grei (forrige sesong: 5. 13-1-8 198-139 41)
7. sesong, 0 NM-gull

Spillested: Apalløkkahallen Hovedtrener: Jakob Sandelin

Spillere inn: Kenny Rådberg (Sandviken, Sverige), Gustav Wanke (Sandviken, Sverige), Dennis Halvorsrød Hardy (Fredrikstad), Christoffer Edén (Tunet), Benjamin Loudini (egne ledd), Kevin Bøe (egne ledd), Andreas Steinbakk (Harstad)
Spillere ut: Robin Jatko (Farsta, Sverige), Martin Kjellemar (Tunet), Andreas Wöiduma (Djurgården), Anton Brenner (Sveiva), Fredrik Jansson (Vålerenga), Niclas Johansson (Vålerenga), Tommy Schibort (Farsta), Jerry Johansson (trapper ned), Victor Jashari (trapper ned), Mathias Soini (Tunet)

Grei er kanskje den klubb som det er vanskeligst av alle å plassere. Et helt lag med kompetanse har forsvunnet til andre klubber, og man har vært nødt å bygge nytt. Det kan bli en veldig vanskelig sesong, eller en positiv omstart med friskt blod.
– Vi har mistet nesten to fulle rekker. Vi har fått inn et par spillere, med påfyll fra egne ledd og et par gode spillere fra Sverige. Vi har en till spiller på gang men der er ikke alt klart ennå, sier trener Jakob Sandelin til Assisten.

Det er ingen liten mengde spillere som har forsvunnet ut dørene i Apalløkkahallen, men det er ingen grunn til panikk om vi skal tro klubbens trener.
– Vi har fått inn 7-8 spillere som vil være med og trene for å bli bedre, så det føles veldig spennende. Vi kommer å gjøre litt som Gjelleråsen gjorde forrige sesong, og som Sagens damelag gjorde for noen år siden. Vi foryngrer og satser på det materiale som finnes. Vi har også et par spillere som ikke har spilt på et par sesonger som er tilbake i troppen, som gir mer Grei-forankring. Så har vi plukket opp et par spillere som vi tenkt å gi sjansen. Det er spillere som blir igjen etter trening og trener ekstra så det ser bra ut.

Nettopp at klubben har mistet spillere har gjort forsesongen litt hakkete for de blå.
– Sommeren har vært ganske slurvete, det skal vi ikke stikke under stolen med. Det er mange som har ventet litt på hvordan troppen ville se ut før de sa ja. Så det har vært lite folk på treningene før de nye har vært klare. Juli måned var ikke spesielt bra, så vi kom igang litt senere og har kjørt hardt i august. Vi blir nok ikke det mest veltrente laget i serien, men vi kommer nok å ha mest vilje, håper jeg.

Selv om det har vært mange som har forlatt skuta har Sandelin aldri hatt noen tanke på å forlate.
– Jeg har aldri vært urolig. Det har aldri vært snakk om at jeg skulle forlate selv om de beste forsvant. Jeg synes det er gøy å starte med noe nytt, og bygge noe nytt. Vi får bare stole på at ledelsen gjør sin jobb så kan og skal jeg gjøre min.

Frikk Bruland har overtatt kapteinsbindet i Grei og blir en viktig del av «nye» Grei.
– Vi mister noen profiler og karakterer som forsvinner, som for eksempel vår kaptein Niclas Johansson, som var god å ha i garderoben. Men det kommer nye som tar over som i hvilken annen gruppe som helst.


NY YNGRE TROPP: Grei sin trener Jakob Sandelin har en helt ny tropp å jobbe med kommende sesong. 


TROPP: 

Målvakter:
Martin Bratland
Jonas Gjesvold
Christoffer Edén

Backer:
René Einlyng
Ola Teigen
Dennis Halvorsrød Hardy
Marko Länsman
Stig Øyen
Anoosh Kirubaharan
Kevin Bøe
André Isaksen


Sentere:

Daniel Engebretsen
Stian Teksdal

Løpere:
Kjetil Bratland
Erik Jirving
Frikk Bruland
Gustav Wanke
Kenny Rådberg
Thomas Zaal
Benjamin Loudini
Andreas Steinbakk

Nøkkelspillere: Frikk Bruland, Gustav Wanke, Ola Teigen11. Harstad (forrige sesong: 10. 3-2-17 90-210 11)
7. sesong, 0 NM-gull
Spillested: Harstadhallen Hovedtrener: Ali Pekkala


Spillere inn: Kalle Viljanen (Merikoski, Finland), Tuomo Manninen (Chemnitz, Tyskland), Christian Andreassen (Bækkelaget), Sander Østlyngen (Alta)
Spillere ut: Glenn Helmo (TSI), Magnus Lande (klubb uklar), Andreas Steinbakk (Grei)

Harstad hadde hellet på sin side forrige sesong, når man reddet ny kontrakt med en sen scoring i den siste serierunden. Vi tror nok de nordnorske gutta kommer å få en tøff sesong på nedre halvdel. Harstad har ikke mistet noe særlig med spillere foran sesongen, men bland annet Andreas Steinbakk har flyttet hjem og spiller for Grei kommende sesong. En spiller som kommer å bli savnet i nord. 
– Det er litt synd. Han vokste veldig hos oss og ble en av de viktigste spillerne våre, sier sportslig leder Nico Christensen til Assisten.


Positivt for Harstad er at latviern Toms Kirmuzs spilt tre sesonger i Norge og ikke lenger går på kvoten.
– Tom har blitt «norsk». Fordelen er at vi kan bygge videre på det vi hadde ifjor og slipper å starte om på nytt. 


Selv om det ser usannsynlig ut akkurat nå, håper man fortsatt at målvaktsstjernen Jani Pyykkö skal ombestemme seg og ikke skal legge opp som han annonserte etter sist sesong. 

– Foreløpig har han ikke ombestemt seg. Vi håper at han forandrer mening, men det ser ikke ut sånn per dags dato.


Nå håper man at man kommer til årets serie et hakk bedre.

– Vi har trent hardt på offensive spillet og skal bygge videre på det fra ifjor. Og så håper vi at vi gjør det bedre spesielt på bortebane, vi fikk jo også mulighet å ta med flere spillere på borteturene nå når reisekassen øktes.
Selv om de er tippet i bunn, håper Harstadværingene å være med litt høyere opp tabellen i år.
– Vi blir vel tippa nederst av de andre lagene, men vi har en plan om å kanskje lukte på sluttspillet, om vi vel klarer plassen er det to plasser til på tabellen, så vi må prøve. Jeg føler vi har tatt noen steg men det er avhengig av hva som skjedd hos de andre lagene på spillefronten.


TOMMELN OPP ELLER NED? Harstad går en tøff sesong til møtes i sin andre sesong etter opprykket. 

TROPP: 

Målvakter:
Jani Pykköö
Ole Petter Arnfinsen
Mareks Belousovs

Backer:
Nicolai Christensen
Espen Myrvang
Anders Bendiksen
Fredrik Fredriksen
Ali Pekkala
Kalle Viljanen
Stein Vegard Larsen Dahl

Sentere:
Erling Larsen Dahl
Tom Bakken
Rune Robertsen

Løpere:

Mark Klausen
Toms Kirmuzs
Mika Heikurainen
Sander Østlyngen
Joakim Sawadee
Tor Erik Erntsen
Emil Gudmundsen
Pepe Nevesalmi
Rune Johansen
Tuomo Manninen
Christian Andreassen

Nøkkelspillere: Toms Kirmuzs, Rune Johansen, Tuomo Manninen12. Fredrikstad (forrige sesong: 11. 3-1-18 87-238 11)
9. sesong, 0 NM-gull
Spillested: Rolvsøyhallen Hovedtrener: Kim Hansen

Spillere inn: Gentrit Haziri (Greåker), Håkon Strand (Greåker), Aksel Jæger (Greåker), Simon Næss (comeback), Stian Nilsen (Sarpsborg), Samuel Hellström (egne ledd), Nicholay Halvorsen (egne ledd), Thor Fossum (comeback), Kristian Hanstad (ukjent), Markus Madsen (tilbake fra militærtjeneste)
Spillere ut: Ole Mossik (legger opp), Lars Erik Sikkeland (legger opp), Sindre Næss (studier), Daniel Baronowsky (Øreåsen), Christer Søtorp (Greåker), Dennis Halvorsrød Hardy (Grei), Ole Bøhaugen (Halden), Michael Hemstad (trapper ned), Kim Hansen (trapper ned)

Det er vanskelig å være fjerde klubb i Østfold. Det har Fredrikstad fått merke på spillermarkedet. Er nødt å satse ungt og vi spår de kommer å få en tøff sesong i bunn av tabellen. Erik Hæren har gitt seg som trener og satser nå helhjertet på rollen som sportsjef i klubben.
– Jeg har veldig tro på Samuel Hellström som jeg synes er Fredrikstads svar på Casper Sletten. Han kommer å bli knallgod. Så har vi målvakten Nicholay Halvorsen og Thomas Bøgle som kommer å spille mye. Så har vi lånt Aksel Jæger fra Greåker som skal få sjansen å spille eliteinnebandy, det tror jeg er bra for han, sier Hæren til Assisten.


Fredrikstad slet voldsomt med rekrutteringen til førstelaget forrige sesong som nykommere, og etter en sesong i eliteserien har det ikke blitt noe enklere.
– Vi er ikke klubben som har vært attraktiv på spillemarkedet, det er visstnok kulere å sitte på benken i Slevik og Sarpsborg enn å få spilletid i eliteserien for Fredrikstad. Vi mangler noen skikkelige kvalitetsspillere så vi prøver å hente in et par svensker.

Selv om det ikke er det enkleste å få til med et dårlig arbeidsmarked i Norge. 

– Det har vært vanskelig det må vi innrømme. Det er mange vi kunne tenkt oss men vi har ikke fått napp. Vi er enige om at vi trenger en bra center og en bra righter, det er det vi er på jakt etter om vi skal løfte oss litt. Med mange unge gutter trenger vi noen mer rutinerte og lederfigurer i laget.

Man har også fått ny hovedtrener i Kim Hansen, som sammen med Michael Hemstad skal lede klubben i sin andre sesong siden opprykket. 

– Kim er veldig god med mennesker, og Michael er en taktikker. Så det er et trenerteam jeg har stor tro på. 


Treningen under forsesongen har vært langt fra imponerende og spesielt under sommermånedene var det langt fra imponerende.
– Medium minus vil jeg si. Det er noen som trent veldig bra, men andre som ikke har trent bra. De har ventet litt på hvordan laget ville se ut. Men det er god stemning i laget, det er mange spennende unge gutter, så det er veldig positivt.


Målet blir først og fremst å fornye kontrakten. 

– Som det ser ut blir det å overleve. Det er mulig at laget setter seg en annen målsetning selv. Vi ble enige om at kjøre med de vi har og trene på hardt, og vi har trent bra fra august.


TIPPET I BUNN: Gjør Fredrikstad ekspertene til skamme og klarer kontrakten?


TROPP: 

Målvakter:
Benjamin Riise
Gentrit Haziri
Andreas Skåland Mathisen
Nicholay Halvorsen

Backer:
Carl Thomas Schulz
Simon Næss
Håkon Strand
Jørgen Sjolte
Samuel Hellström
Markus Madsen
Christopher Hemstad
Thor Fossum

Sentere:
Per Tomas Fjell
Alexander Johansen
Espen Johannessen
Filip Halvorsrød

Løpere:
Andreas Kure Berntsen
Aksel Jæger
Christer Marthinsen
Sebaztian Kibu
Thomas Bøgle
Kristian Hanstad
Stian Setterberg
Stian Nilsen
Christian Brevik
Stein Morten Johansen

Nøkkelspillere: Filip Halvorsrød, Jørgen Sjolte, Stian Setterberg


Vurderingen av eliteserien er gjort i samråd med utvalgte spillere, trenere og andre innebandypersonligheter i Norge.

(C) All rights reserved - ikke bruk materiale fra innebandyavisen (tidligere Assisten.no) uten skriftlig tillatelse.