Vant gull med alvorlig sykdom

KRH 0762
Selv med en alvorlig kronisk sykdom kunne Sveiva-målvakten Mohsin Ullah juble for NM-gull i G15-klassen forrige helg.


Mohsin Ullah er en talentfull keeper som spiller på Sveivas G13-lag. Selv om Mohsin er født i 2005 har han gjort sine saker såpass bra at han denne sesongen har hospitert på klubbens G15-lag. Sist lørdag kunne den unge Sveiva-målvakten juble for NM-gull i Kongstenhallen. Denne helgen er han med på Pakistans historiske første landslagssamling, som blir avholdt i Holmliahallen. 
 

Det ikke mange vet bortsett fra familien, venner, skoleklassen, lagkamerater og trenerne i Sveiva, er at Mohsin har diabetes type 1.

Diabetes er en kronisk sykdom som gjør at bukspyttkjertelen har for lav eller manglende produksjon av insulin. Diabetes type 1 blir også kalt insulinavhengig diabetes, oppstår i alle aldersgrupper, men oftes hos barn og unge. Av grunner vi ikke kjenner til, oppfatter kroppens immunsystem de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen som fremmedelementer og ødelegger dem. Dette gir kraftige symptomer,og derfor blir diagnosen stilt raskt. Personer med diabetes type 1 må ha tilførsel av insulin for å leve,gjennom injeksjoner eller fra en insulinpumpe. Du finner mer informasjon om sykdommen på diabetes.no.
 

Innebandyavisen treffer Mohsin i Kongstenhallen under årets NM finaler for å få vite mer om hvordan det er å kombinere idrett med en alvorlig kronisk sykdom. 

– Da jeg var ni år gammel fikk jeg påvist diabetes 1 og det var ganske tøft for meg og familien å få den beskjeden. Men med hardt arbeid, tid og innsats så har ikke sykdommen hindret meg i å leve et normalt liv, forteller Mohsin.

KRH 0265
Mohsin Ullah varmer opp før NM-finalen i G15-klassen, og det understreker at selv med en alvorlig kronisk sykdom er det mulig å gjøre det bra som idrettsutøver.


Han forteller om at både medelever og lærerne på Bjøråsen skole vet godt om diagnosen hans og at de både tar hensyn og hjelper ham i skolehverdagen. Han er glad for at han blir behandlet på lik linje som de andre elevene men det er godt å vite at de er bevisste over sykdommen hans.

Får du mange spørsmål om diabetesen din?
– Jeg får mange spørsmål men etterhvert som alle får svar og informasjon rundt diabetes 1 så får jeg ikke så mange spørsmål lenger. 


Mohsin skryter av klubben sin og spesielt trenere på begge lag, for forståelsen og tilretteleggingen de har gjennomført.

– På treninger og kamper er det tilrettelagt sånn at blodsukkeret mitt holder seg stabilt slik at jeg kan prestere på mitt beste. Det at jeg har flinke trenere og lagledere som passer på gir meg en ekstra trygghet.

KRH 0702
NM-gullet er i boks og unggutten takker motstander Tunet for kampen.


Føler du innimellom at du opplever fordommer til diabetes eller at folk ikke vet nok om sykdommen din?
– Diabetes blir også kalt sukkersyke men det synes jeg er ganske gammeldags, mange tror for eksempel at jeg har spist for mye sukker siden jeg har diabetes. Jeg kan berolige alle at det har jeg ikke, og jeg kan spise akkurat det jeg vil men jeg trenger bare litt ekstra insulin, humrer han.

– Når jeg forklarer hva diabetes egentlig er så forstår de bedre, forteller han videre.

Mohsin kan av og til bli sint og lei seg grunnet sykdommen, den vil alltid være der 24/7, men dette er bare situasjoner som oppstår sjeldent.
– Det er egentlig ikke så krevende da jeg har et stabilt blodsukker, jeg har akseptert sykdommen og jeg har ikke tenkt at den skal hindre meg i noe.

Har det hendt at du ikke har fått deltatt på noe, for eksempel trening, overnatting, bursdag grunnet for høyt eller lavt blodsukker?
– Ja det har hendt men veldig sjeldent. Av og til hender det at blodsukkeret er høyt eller lavt av andre årsaker men det er ikke noe som har vært et stort problem. Så lenge jeg tar hensyn og lytter til kroppen min så går det veldig bra, forsikrer han.

KRH 0831
Mohsin Ullah med beviset på at han er norgesmester i G15-klassen denne sesongen.


Innebandyavisens utsendte er imponert over hvor reflektert Mohsin fremstår og spør videre om han kan gi noen råd til andre barn og unge med diabetes eller andre diagnoser i idretten.
– Det viktigste er å leve et normalt liv men samtidig godta at man har en sykdom som du må passe på. For meg som har diabetes kan jeg feks spise alt som alle andre hvis jeg skal i bursdag, jeg må bare huske på å måle blodsukkeret mitt og gi insulin ved behov. Jeg håper samtidig at jeg kan være et forbilde for andre barn og ungdommer,  og kan hjelpe til å motivere til det å kombinere idrett og sykdom, alt er mulig.

Han avslører at mamma og pappa var nervøse i starten når han var alene sammen med venner og på trening men etterhvert som han har lært seg mer om diabetes så går dette nå helt fint.
– Vær nysgjerrig og ta hensyn, husk at alt er mulig selv om man er syk og har en diagnose, ta kontrollen over egen kropp, avslutter han.

FAKTABOKS
Navn : Mohsin Ullah
Født : 2005
Bosted: Romsås
Skole: Bjøråsen
Familie: Mamma, pappa og en yngre bror.
Klubb: Sveiva 

Hobby: Se på fotball
Favorittlag: Manchester United

Skribenten er selv pappa til en gutt på snart elleve år som også har diabetes type 1, som han fikk diagnostisert da han var elleve måneder gammel. 

(C) All rights reserved - ikke bruk materiale fra innebandyavisen (tidligere Assisten.no) uten skriftlig tillatelse.