Idrettsglede i Rykkinhallen


Det var El-innebandy fest i Rykkinhallen under pinsehelgen. 16 lag fra fire nasjoner kjørte rundt på parketten og skapte idrettsglede.


Det ble det arrangert EL-innebandy over to dager, og det var en stor internasjonal turnering med 16 lag fra 11 klubber, fra 4 nasjoner:

Flensburg Lions fra Tyskland. Aabenraa Danfoss racing fra Danmark. IFAH (Idrott För Alla Handikappade) fra Sverige.

Arrangør Bærums Værk stilte med 4 lag, alle med navn etter store katter: Lions, Tigers, Cougars, Leopards. 

Sandefjord hadde med to lag

Lillestrøm  hadde med to lag med store fuglenavn: Eagles og Falcons.

Vågsbygd

Arendal

Nor 92 / Sveiva Blandingslag.

Nyborg

Levanger

Det var også invitert erfarne dommere fra Danmark som skal hjelpe til og lære bort. 

Spillet skal foregå på 4 baner i to haller og det skal spilles til sammen 52 kamper. Innledende serie spilles 2x10 minutter og finaleserien spilles 2x15 minutter. Det spilles i elite, 1 div og 2 div.  Første kamp starter kl 10 00 men det er et yrende liv lenge før det. 

Jim Nymoen kaller alle til samling og ønsker velkommen, og gir praktiske opplysninger før vi kan sette i gang.

Så er det full fart, lagene som skal starte begynner oppvarmingen, de andre benker seg rundt banene for å se på og heie og nå diskuteres det taktikk uansett hvor man er i hallen. Det er store favoritter som starter turneringen, bane 1 er det IFAH som spiller mot Levanger, og på bane 2 møter Sandefjord 1 Flensburg. Det viser seg fort at det er stor forskjell på norsk og utenlandsk spillestil. Tyskerne og svenskene er mye mer samspilte og har et bra pasningsspill også. Det varer ikke lenge før man skjønner hvorfor disse er favoritter, når de har ballen er det nærmest ballett som foregår på parketten. Sperringer settes og man holder ballen til det kommer en åpning for enten direkte skudd eller en godt kamuflert pasning som ender med direkte skudd i mål. Tyskerne vinner 6-0 mens Svenskene ikke gir seg før de har scoret 10, også uten baklengsmål. I den andre hallen er det også en favoritt i aksjon, nemlig Bærums Værk Lions som ikke har tapt for et Norsk lag siden 2011. De spiller mot Lillestrøm falcons og vinner sikkert 5-0. Det siste laget som får favorittstempelet er det Danske laget Aabenraa D. racing som i første kamp møter Sandefjord 2. Det blir en tøff kamp for Sandefjord som før det har gått 5 minutter ligger under 6-0. De tre andre favorittene er i gang med andre kamp og ingen av de har problemer med å ta en ny seier. Jeg tar en tur opp på tribunen og får et godt overblikk over hvor mye taktikk som ligger i denne idretten. Samtidig er det lett å se hvor tekniske spillerne egentlig er, og det går opp for meg hvor mye trening og slit som ligger bak hver enkelt spiller. En mor sa til meg at når de samles til trening eller til turnering er det bandy som snakkes og det både på inn og utpust. Ny kamp er i gang på bane 1, Lillestrøm Eagles mot Levanger og her går det unna. Knallharde taklinger, og gule kort som sitter løst i dommernes lommer. Men når kampen er slutt og Lillestrøm står som vinnere er alle like blide og det diskuteres hvordan det gikk an å kjøre over motstanderens stol uten at noe gikk i stykker. Selv dommerne ser litt undrende ut. Så blir det en halv times pause slik at man skal få i seg mat og drikke, bytte batterier eller kølleblad, stramme litt på skruer eller noe annet som må til.  


Pausen er over og Lillestøm eagles skal møte Danske Aabenraa, det blir en ny tøff kamp for Lsk som også får en utvisning, men de holder unna og det blir Sudden Death. Der har Lillestrøm en ball i mål men den annuleres for overtramp, (noe som bildene viser å være feilaktig) og det går til straffer. Tre straffer til hvert lag og er det likt etter det er det tre nye. Men nå er Lillestrøm nådeløse, setter sine to første. Mens danskene bommer på sine. Dermed blir Lillestrøm plutselig en stor favoritt til å komme på pallen også. Flensburg har Arendal som motstander og der går det mot en ny stor seier til Tyskerne, viser frem pasningsspillet sitt og målene triller inn. Vi går til neste bane der B.V lions spiller mot Sandefjord, det er 4 minutter igjen av første periode og Værket leder 12-0. Det ender tilslutt med 14-0. Lillestrøm eagles møter IFAH i dagens siste kamp og får mer nok med å forsvare seg. Svenskene leder 3-0 til pause og har omtrent hatt ballen hele tiden og full kontroll. Andre periode blir mer av det samme og det blir hele 8-0 til slutt. Første dag er over og tiden har gått fort, utrolig mye fin bandy har jeg sett, og det er en helt utrolig gjeng spillere, trenere, foreldre og søsken som er her. Dette er virkelig en stor familie som er på plass. Det strøs rundt med gratulasjonsklemmer til alt og alle, alle prater med alle om ditt og datt. Latter og smil sitter løst. Det er umulig for meg å fortelle hvordan det egentlig er, man må oppleve det selv, og det burde man gjøre også, her er mye å lære folkens.

Finaledagen, jeg er tidlig ute og det er det flere som er, det suser toppladede stoler/kjelker rundt på hvinende dekk og med ivrige utålmodige spillere sittende oppi. 

Vi får starte med en storkamp, Bærums Værk lions mot IFAH, 2x15 minutter gjelder nå. Svenskene starter med ball og går rett i angrep, setter Værket under hardt press, men de forsvarer seg meget godt. Når det er 50 sekunder igjen av første periode viser Svenskene frem pasningsspillet sitt, noe som ender i direkte skudd og ledelse til pause 1-0. Sist de møttes vant IFAH 5-1 og Værkets trener mener at mindre enn det er en klar forbedring mot ett veldig godt lag. Andre periode er i gang og taktikken som Værket la i pausen fungerer glimrende, 40 sekunder tar det så er det 1-1. Nå går det i bølger, begge lag spiller glimrende forsvar og det er kamp om hver centimeter. Svenskene virker skjerpet men gjør en liten feil, Værket stormer i kontra, skyter men Sveriges kaptein redder. Halve perioden er forbi når Svenskenes taktikk fungerer prikkfritt, det avsluttes med et lurt skudd til ny ledelse 2-1. Med fem minutter igjen tar Værket T.O, begge lag bytter mannskap, men det er Svenskene som holder på ballen nå, spiller fantastisk blokkeringsspill og setter til slutt ballen i mål og vinner 3-1. 

Etter hvert kommer den kampen som skal avgjøre elitedivisjonen. Flensburg må klare minst uavgjort mot Svenskene og vinne med mye i siste kamp mot Lillestrøm om de skal stå øverst på pallen. Kampen starter og det er to helt jevne lag som sitter klistret på hverandre lenge og ingen klarer å skape en sjanse. Etter en lang stund er det Svenskene som får et overtak kommer til skudd men alle reddes lett av en våken keeper. Så gjør Sverige en liten feil, den oppfattes lynraskt av Tysk spiller og kontra til ledelse 1-0. Svenskene blir ekstra skjerpet og er utrolig nære utlikning, men det blir tysk ledelse til pause, som hadde mer enn nok med å forsvare seg mot slutten. Andre periode starter og nå er det Sverige som eier ballen, presser knallhardt men finner ikke åpninger og blir kjørende mye rundt. Til slutt finner svenskenes kaptein en ørliten luke, feier rundt målet og får lirket ballen inn via Tysk kølle, køksvegen sier Sveriges trener med et kjempeglis. Nå snur det, nå er det tyskerne som eier ballen men ikke kommer til sjanser. Det ender 1-1, altså ingen S.D eller straffer nå, men poengdeling. Det viser seg etter finregningen at tyskerne nå må slå Lillestrøm med minst 9 mål, noe de fleste mener de ikke klarer. Men først skal Bærums Værk lions møte lillestrøm eagles. Taktikken til Lsk er tydelig, ligge tålmodig og vente på en sjanse for så å eksplodere i kontra. Og det er Værket som styrer alt i første periode, er i konstant angrep og gjør ingen feil men klarer heller ikke å score mål på et hardt arbeidende Lsk forsvar. Det blir 0-0 til pause. Vi tar fatt på de siste 15. Plutselig kommer den sjansen Lsk har ventet på, og lynraskt kommer de i kontring, setter ballen sikkert i mål og jubelen runger i hallen. Så er det tilbake til forsvar og nå spisser det seg til. Værket kjører knallhardt på og er så nær så nær men det vil seg ikke. De får sitt første tap for Norskt lag på 4 år og er naturlig nok skuffet. På den andre siden raser det med følelser og gledestårer. Etter kampen kommer Værkets trener og spillere bort og gratulerer Lillestrøm’s team. STORT blir et lite ord her.

I mellomtiden har Nor92/Sveiva tatt seieren i 2 div. De to siste kampene skal nå spilles på banene 1 og 2. Aabenraa racing mot Arendal i finale div 1. Flensburg mot Lillestrøm eagles i elite.


Vi følger Flensburg-Lillestrøm. Tyskerne går rett i angrep og tar nesten ledelsen. Nå tenner det litt blant tilskuerne også ( har vært litt stille fra den kanten hittil) Svenskene heier på Lsk de og. Flensburg spiller godt og tar ledelsen 1-0, samtidig er det Arendal som tar ledelsen på bane 2. Flensburg har full kontroll på ballen og trykker på mot Lsk’s mål og da det blir pause leder de 3-0, og det ser lyst ut for Svenskene ettersom Lsk ha rklart å holde unna med godt forsvarsspill siste halvdel. Bane 2 leder Danskene 3-2. Andre periode starter og Flensburg setter fart nå. Det har ikke gått 4 minutter før de har funnet nettmaskene tre ganger og leder 6-0. Nå er det uroligere i Svensk leir. Og Tyskerne øyner muligheten nå, spiller godt og det meste stemmer, Lillestrøm blir rett og slett overkjørt og før man vet ordet av det er det blitt 9-0. Svenskene får tent et lite håp med en redusering til 9-1, men ikke lenge. Flensburg slipper ikke taket og når Flensburgs kaptein Christian setter 11-1 jubles det høyt og lenge. Tiden renner ut, Flensburg klarte det ingen trodde på, til Svensk fortvilelse. På bane 2 er det Aabenraa som vinner 1 div med seier 5-2 over Arendal. 

Da gjenstår «bare» premieutdelingen. Vinnerne får hver sin Vandrepokal og beskjed om at de må komme tilbake neste år og vinne retten til å ha den i sitt skap pånytt. Alle lover å komme igjen.

Dermed er en fin helg over og jeg har fått være med på noe som setter mange ting i et annet perspektiv. Det føles også som om jeg har fått en drøss med nye venner.  Stå på alle sammen, vi sees plutselig igjen.

Rune.

(C) All rights reserved - ikke bruk materiale fra Assisten.no - innebandyavisen uten skriftlig tillatelse.