I dag får vi nye regler

IMG 8307
Fra og med i dag er det flere nye regler og endringer i innebandyens spillereglement. Reglene som er endret skal bland annet gi bedre flyt i kampene og åpner opp for spektakulære scoringer.


Allerede fra kampstart vil du merke en forandring. Istedenfor at spillere som står feil oppstilt, utfører  den feil eller prøver å forsinke spillet i forbindelse med duell blir vist bort og byttet ut med en annen spiller, kan dommerne nå blåse frislag direkte.

Flere regler har fått en oppussing og noen nye regler har kommet til. Kim-Alexander Hofgaard Jørstad som er fagansvarlig i Norges Bandyforbund, og som har en lang karriere som dommer både nasjonalt og internasjonalt utdyper hvordan noen av reglene skal praktiseres fremover.
– Regelen som har fått mye oppmerksomhet er at et lag nå ikke kan forsinke spillet ved å systematisk passivt opprettholde spill bak eget mål. Vi har allerede denne regelen for spill under avventende utvisning, men denne har altså blitt utvidet. Dommerne skal, om mulig advare før det blåses av, og det er nok mulig i de aller fleste tilfellene. Forseelsen gir frislag til det ikke feilende laget, forteller Jørstad.

I tillegg blir nok de fleste målvakter å drømme mareritt om endringene som er gjort i forbindelse med straffeslag, samtidig som zorro-spesialistene har all grunn til å glede seg. 

– Vi har fått en regelendring knyttet til hvordan straffeslag skal utføres. Det er ikke lenger krav til at ballen hele tiden skal beveges mot målet, men regelen sier nå isteden at ikke både spilleren og ballen tillates å stoppe helt opp samtidig eller endre retning bort fra motstanderens målbur. I praksis betyr dette at straffene i innebandy vil likne veldig på straffeslag i ishockey og at det åpnes i større grad for zorro-straffer, så lenge spilleren, under zorro, hele tiden beveger seg forover.

7O8A8575
Det blir nye regler for utførelse av straffeslag. Her scorer Greis Rikke Enerly Selstad på straffe mot lokalrivalen Sveiva forrige sesong.
  

I tillegg er det slutt på at lagene straffes dobbelt gjennom at et misset straffeslag alltid følges av en utvisning. Kun forseelser som fører til utvisning i normalt spill gir to minutter på botbenken hvis man ikke scorer på straffeslaget, men forseelser i forbindelse med avventende straffeslag kan samles opp til en utvisning for gjentatte forseelser. Gjentatte forseelser forsvant fra regelboken i 2014 men er nå tilbake, også i ordinært spill.

Det er med andre ord en god del å sette seg inn for våre kampledere fremover og i sommer er det garantert en del regelpugging rundt om i landet, med gode hjelpemiddel forteller Jørstad.

– Dommerne våre testes i regelkunnskap i vår regeldatabase innebandyregler.no der de tar obligatoriske regeltester. Denne regeldatabasen er oppdatert i forhold til de vedtatte regelendringene og inneholder rundt 400 regelspørsmål. Dommerne har således et fint verktøy for å sørge for rett regelkunnskap før seriestart 2018/2019.


En regel som garantert blir å gi en del frekke scoringer er at det nå er tillat at hoppe og skyte eller spille ballen. Forutsetningen er dog at ballen fortsatt blir spilt under knehøyde.

En av idrettens eldste regler som frem til nå har gitt utvisning, spill med hode, forsvinner fra og med i dag og vil kun bestraffes med frislag fremover. Flere andre regler har også fått nye presiseringer eller blitt forandret. Du finner det oppdaterte spillereglementet her.

Til slutt har også IFF har også åpnet opp for at medlemsnasjonene kan lage regler for bruk av beskyttelsebriller, noe Norge har praktisert i en årrekke.

(C) All rights reserved - ikke bruk materiale fra innebandyavisen (tidligere Assisten.no) uten skriftlig tillatelse.